لیست اختراعات علیرضا مرتضوی
دارورساني ريوي به منظور درمان بيماري هاي ريه، مي تواند غلظت هاي بالايي از دارو را به صورت موضعي در ريه ايجاد كند و در عين حال عوارض جانبي ناشي از درمان هاي سيستميك را به حداقل برساند. از جمله آنتي بيوتيك هاي مطرح در بيماري هاي ريه، آزيترومايسين مي باشد. براي اين دارو به صورت استنشاقي فرآورده اي در بازار جهاني وجود ندارد. دارورساني خوراكي آزيترومايسين داراي معايبي است. به نظر مي رسد مصرف ريوي آن مي تواند دارو را مستقيما به محل اثر برساند و در واقع امكان يك درمان منطقه اي را فراهم مي كند. تحقيقات جديد در زمينه جايگزيني نانو ذرات در ريه، نشان مي دهد كه نانو ذرات استنشاقي مي توانند به عنوان حامل هايي جهت انتقال كارآمد دارو به اپيتليوم ريه مطرح باشند. از آن جا كه رساندن اين ذرات در سطح نانومتر به ريه امكان پذير نيست، بايد اين ذرات را در قالب تجمعاتي با قطرهاي آئروديناميكي مناسب تهيه كرد و سپس اين تجمعات را به عنوان پودرهاي خشك استنشاقي استفاده نمود. دراين احتراع، تجمعات نانو ذرات پليمري حاوي داروي آزيترومايسين به عنوان يك سامانه نوين پودر خشك استنشاقي تهيه شدند.
بسياري از افراد هنگام استفاده از كامپيوتر هاي لپ تاپ اين وسايل را بر روي پا (دامن) خود قرار مي دهند كه اين كار با توجه به مسايلي همچون گرم شدن تدريجي اين رايانه ها در هنگام كار، خطر مواجهه با ميدانهاي الكترومغناطيسي توليد شده توسط لپ تاپ و بالاخره خطر مواجهه با ميدانهاي الكترومغناطيسي مربوط به اينترنت بي سيم (Wi-Fi) در اين كامپيوترها، نگراني هاي عمده اي را ايجاد مي نمايد. لازم به ذكر است كه مطابق تحقيقات موجود، هر كدام از عوامل ذكر شده فوق مي توانند بر روي قابليت باروري اسپرم تاثير قابل ملاحظه اي داشته باشد. با در نظر گرفتن مسايلي كه در ارتباط با استفاده از كامپيوترهاي Lap Top بر روي پا در مردان و بويژه مردان جوان مطرح مي گردد، در اين پروژه با همكاري و مساعدت مركز تحقيقات حفاظت در برابر پرتوهاي يونساز و غير يونساز دانشگاه علوم پزشكي شيراز نسبت به طراحي و ساخت LapPad ، يك حفاظ الكترومغناطيسي – گرمايي براي استفاده ايمن از اين رايانه ها ها اقدام شده است. ارزيابي هاي انجام شده بر روي نمونه هاي اوليه ساخته نشان داد كه با استفاده از حفاظ LapPad ميزان توان الكترومغناطيسي دريافتي حدود 13 dB معادل با 20 برابر كمتر از حالتي است كه LapPad استفاده نشده است. بدين ترتيب در حالتي كه LapPad حضور دارد تنها 5% توان امواج الكترومغناطيسي نسبت به حالتي كه اين مجموعه قرار ندارد دريافت شده است. همچنين نتايج آزمايشهاي انجام شده نشان داد كه LapPad قادر است به صورت موثري در حذف اثرات حرارتي كامپيوترهاي لپ تاپ كاربرد داشته و از اين منظر اثرات زيانبار مواجهه با ميدان هاي الكترومغناطيسي و گرما را بر روي فرايند اسپرماتوژنز، كاهش دهد.
در حوزه پزشكي ساخت يكي از ملزومات دارويي كه موجب توقف غير فشاري خونريزي شود، از جمله اقداماتي است كه امكان زنده ماندن افراد مجروح را به شدت افزايش مي دهد. زيرا در هنگام خونريزي در مرحله اول با از دست دادن چيزي حدود 15 درصد از حجم خون، فشار وريدهاي مركزي افت مي كند، در مرحله دوم كه تا 20 درصد خون از دست ميرود تاكي كاردي و افت فشار نبض و تنگ شدن عروق محيطي بروز مي كند و در مرحله سوم كه 25 تا 35 درصد از حجم خون از دست مي رود، فشار خون سقوط كرده، نبض به زحمت لمس مي شود و در مرحله آخر كه بيش از 35 درصد از حجم خون از دست مي رود نبض ديگر لمس نمي شود. از اينرو با استفاده از كاني هاي معدني مونت موريلونيت، زئوليت، كائولين با ايجاد فضاي ملكولي بالا در نتيجه تغليظ ملكولهاي خوني و فعال سازي فاكتور 8، لخته سريعا شكل مي گيرد. همچنين استفاده از هيدروژل آلرژينات كلسيم علاوه بر اثر سينرژيستيك در تسريع فرايند تشكيل لخته، با ساختار ريز خود از محل خونريزي در برابر عفونت محافظت كرده و مانع رسيدن ميكروارگانيسم ها به سايت خونريزي مي شود.
امروزه دارورساني از راه بيني چه به منظور دارورساني موضعي و چه سيستميك به عنوان يك راهكار درماني مورد توجه قرار گرفته است. خون رساني و سطح تماس بالا و سطح پايين first past metabolism و سهولت مصرف و سرعت بالا در تاثير دارو همگي سبب شده اند تا دارورساني از راه بيني به عنوان يك راه كارآمد در درمان قلمداد گردد. از جمله اشكال دارويي كه از راه بيني مورد استفاده قرار مي گيرد مي توان به ژل مخاط چسب بيني اشاره نمود . از مزاياي ژل مخاط چسب ميتوان به كاهش تعداد دفعات مصرف به علت خاصيت مخاط چسبي و افزايش ميزان جذب دارو به علت تماس مستقيم با مخاط و افزايش فراهم زيستي به علت جذب مستقيم و آزادسازي كنترل شده دارو اشاره نمود. بدين ترتيب با توجه به عدم وجود شكل دارويي ژل مخاط چسب بيني اندانسترون در بازارهاي جهاني و داخل كشور و با توجه به محاسني كه براي آن ذكر گرديد فرمولاسيون ژل مخاط چسب بيني اندانسترون طراحي گرديد.
از تركيبات سيماني به منظور عمليات تكميل، تعمير در چاه هاي نفت و گاز استفاده مي شود دوغاب سيمان در فضاي حلقوي بين لوله هاي جداري و ديواره چاه پمپ مي گردد و با سخت شدن دوغاب تشكيل غلاف سيمان محكم و غير قابل نفوذ در برابر سيالات پديد مي آورد. اين غلاف علاوه بر اتصال لوله هاي جداري به ديواره چاه جلوي سيالات مهاجم و خورنده را گرفته و لوله جداري را در برابر خوردگيهاي ناشي از املاح اين سيالات محافظت مي نمايد. علاوه بر عمليات فوق از سيمان مي توان جهت سيمانكاري تعميراتي مانند عمليات سيمانكاري تحت فشار و يا تشكيل پلاگ هاي سيماني استفاده كرد. در طي عمليات سيمانكاري، نگهداري و حفظ فشار فضاي حلقوي بين فشار سازند و فشار شكست سازند با اهميت و بحراني مي باشد. چنانچه فشار فضاي حلقوي كمتر از فشار سازند شود، سيال داخل سازند به چاه وارد و نهايتا باعث ايجاد فوران مي شود و چنانچه فشار هيدروستاتيك فضاي حلقوي از فشار سازند بيشتر شود، نشت و نفوذ سيال به داخل سازند صورت مي گيرد كه هم شكست سازند و هم آسيب به چاه را بدنبال دارد. ضمن اينكه مقدار زيادي سيال حفاري يا سيمان در اثر شكست سازند به داخل زمين هرز مي رود.
دستگاه فوق الذكر جهت اندازه گيري نفوذ پذيري و تغييرات نفوذ پذيري مغزه هاي نفتي تحت تاثير گرفته در مقابل سيالات حفاري از جمله گل هاي پايه آبي و روغني و همچنين اسيد در شرايط حرارت فشار و در حضو.ر يك حركت گردشي مي باشد بررسي اثر تشكيل كيك و كنترل كندگي آن نيز از ديگر كاربرد هاي دستگاه مي باشد امكان استفاده از كاغذ صافي مغزه هاي طبيعي و مصنوعي در دستگاه و همچنين كاربرد گاز و روغن در تزريق سيالات به مغزه از ويژگيهاي منحصر به فرد دستگاه مي باشد دستگاه داراي حجم كوچك و قابليت حمل و قيمت ساخت بسيار پايين بوده و براي اولين بار در كشور ساخته مي شود
اختراع « ارتباط دهنده دو طرفه مابين سيستم كنترل و ساختار خنك كننده برج خشك نيروگاهي » كه به علوم الكترونيك و كنترل و همچنين تكنولوژي هاي استفاده شده در كنترل و ابزار دقيق و اتوماسيون صنعتي مربوط مي شود. هدف از اين اختراع تطبيق تكنولوژي فيلدباس و اجراي آن با سيستم كنترل سيستم هاي خنك كن نيروگاهي از نوع برج خشك (هلر) مي باشد. جهت انجام اين فرآيند، اين مراحل طراحي شده اند: 1- پيكربندي سيستم كنترل: انتخاب كارت هاي مورد نياز و نحوه چينش اين كارت ها براي تشكيل سيستم كنترل بر اساس مشخصات فني مورد نياز (به طور مثال ريداندانسي و ...) 2- توزيع ماژول هاي ريموت در سطح برج خنك كن: جانمايي بهينه براي آن دسته از ماژول هاي شبكه كه در سطح فيلد قرار داد مي شوند به گونه اي كه بالاترين سطح ايمني فرآيند و كمترين حجم ممكن براي تجهيزات شبكه و كابل كشي حاصل شود. 3- پيكربندي شبكه PA: انتخاب نوع كارت هاي شبكه و محاسبه تعداد و جانمايي تجهيزات شبكه دركنار آدرس دهي تجهيزات و تنظيم پارامترهاي شبكه. 4- پيكربندي شبكه DP: انتخاب نوع كارت هاي شبكه و محاسبه تعداد و جانمايي تجهيزات شبكه د ركنار آدرس دهي تجهيزات و تنظيم پارامترهاي شبكه.
اولين قسمت اين سامانه هيبريدي يك دستگاه ساكشن هوا است كه در قسمت جايگاه سر بيمار در صندلي دندانپزشكي قرار مي گيرد، همچنين سيستم مكش هواي دايرهاي ديگري نيز در اطراف يونيت دندانپزشكي طراحي شده است. هواي مكيده شده در مرحله بعد به ترتيب وارد اتاقك هواي گرم و اتاقك پرتودهي مي شود. در اتاقك هواي گرم، از تابش پرتوهاي فروسرخ براي تبخير سريع آب در dropletهاي بزرگ استفاده شده است و حركت دراپلت در اين اتاقك باعث كاهش اندازه آنها ميشود. در مرحله بعد دراپلت ها به اتاقك تابش دهي مي رسند. پوشش اتاقك هواي گرم از سطوح فلزي ويژه با ويژگي هاي آنتي ويرال انتخاب شده كه در اين مورد اعضاي تيم تحقيقاتي از تجربيات ارزنده قبلي برخوردار هستند. با كوچك شدن سايز دراپلت، تابش به طور كامل در تمام قطردراپلت نفوذ كرده و باعث غيرفعال شدن تمامي ويروسهاي SARS-CoV-2 يا ساير ويروس هاي هوابرد ميشود. خروجي اين سيستم نهايتا از دو تصفيه كننده هواي HEPA و كربن فعال عبور كرده و نهايتا مجددا وارد سامانه گردش هواي اتاق مي شود. با كاهش خطر انتقال هوابرد، سيستم طراحي شده توسط تيم ما، از پتانسيل بالايي براي افزايش ايمني هم براي دندانپزشكان و هم بيماران برخوردار است.
موارد یافت شده: 10